تیرآهن یکی از پرکاربردترین آهن آلاتی می باشد که در ساخت و ساز مورد استفاده قرار می گیرد. شما عزیزان می توانید برای اطلاع از قیمت روز تیرآهن به فروشگاه اینترنتی اهنک مراجعه نمایید و از آخرین قیمت تیرآهن های تولید شده توسط کارخانجات مختلف مطلع گردید. تیرآهن ها بر اساس نسبت بال و عرض به دسته های مختلفی تقسیم می شوند:
- معمولی IPE (دارای استاندارد اروپا و ایران): تیرآهن هایی هستند که ضخامت بال و جان آن در طول یکسان است، این تیرآهن مورد تایید استاندارد ایران است از این رو محبوبیت و مصرف بالایی دارد. این تیرآهن برای ساختمان های چند طبقه بسیار مناسب است.
- INP (دارای استاندارد چین و روسیه): ضخامت بال ها به سمت جان افزایش پیدا می کند در نتیجه بال ها دارای شیب ملایمی هستند.
- IPB (بال پهن): همان تیرآهن هاش می باشد که طول بال و جان با هم برابر است.
تیرآهن هایی که به صورت معمولی هستند اغلب دارای ارتفاع 80 تا 600 میلیمتر می باشند و از آن ها در ستون، نعل درها، پوشش سقف، پل با استفاده از تیرآهن لانه زنبوری و ... استفاده می کنند. استفاده از تیرآهن در ساختمان مزایاهای زیر را دارد:
- افزایش طبقه و توسعه ساختمان پس از پایان کار
- امکان وصل کردن چند قطعه به هم
- سرعت نصب و اجرا بالا
- کاربرد در ارتفاع بالا
- نیاز به فضای کمتر نسبت به بتن
- تولید به صورت پیش ساخته
استفاده از تیرآهن برای ساختمان سه طبقه
برای ساخت سازه های بلند و چند طبقه، اسکلت های فلزی بسیار مناسب هستند زیرا دارای ماندگاری و استحکام بیشتری است، همچنین این سازه ها وزن کمتری دارند و سبب کاهش وزن ساختمان می شوند. برای ساخت یک ساختمان سه طبقه پس از مراحل گود برداری، بتن مگر، آرماتور بندی، بتن ریزی و صفحه گذاری نوبت به اجرای ستون می رسد که برای این کار به تیرآهن نیاز است و باید اندازه ها را با توجه به ارتفاع ستون اندازه گیری کرد و سپس اندازه مورد نیاز را روی تیرآهن پیاده کرده و از تیرآهن های با شمار کمتر در صفحه گذاری طبقه دوم و سوم استفاده شود تا ضخامت ستون ها و بار مرده ساختمان کاهش یابد.
محاسبه تیرآهن برای ساختمان یک طبقه
برای محاسبه تیرآهن مورد نیاز در یک ساختمان یک طبقه ابتدا باید نوع سازه و ویژگی های آن را مشخص کرد، سازه می تواند به صورت اسکلت بتنی یا فولادی انجام شود، در این جا به بررسی میزان تیرآهن مورد نیاز در اسکلت فلزی می پردازیم. عوامل بسیاری وجود دارد که بر میزان تیرآهن مصرفی، تاثیر می گذارد به عنوان مثال: شهر محل زندگی، نوع سقف، تعداد دهانه ها، نوع خاک محل ساختمان و ... .
با در نظر گرفتن موارد ذکر شده بازه تخمینی زیادی بین وزن آهن مصرفی وجود دارد به گونه ای که:
- وزن تیرآهن مصرفی با مهاربند همگرا 40 تا 70 کیلوگرم بر متر مربع
- وزن تیرآهن مصرفی با مهاربند واگرا 45 تا 8 کیلوگرم بر متر مربع
- وزن تیرآهن مصرفی با قاب خمش متوسط 60 تا 100 کیلوگرم بر متر مربع
- وزن تیرآهن مصرفی با قاب خمش ویژه 70 تا 110 کیلوگرم بر متر مربع
- وزن تیرآهن مصرفی در سیستم های دو گانه 60 تا 120 کیلوگرم بر متر مربع
با توجه به مطالب بالا میزان آهن آلاتی که برای زیر بنا لازم می باشد معادل 60 کیلوگرم در هر متر مربع است. البته این عدد تقریبی است و فقط برای برآوردهای اولیه مصالح و هزینه مورد استفاده می باشد، معماری ساختمان و فاصله دهانه از مهم ترین عوامل موثر در محاسبه میزان تیرآهن مورد نیاز در ساختمان می باشد.